Hoppa till huvudinnehållet
Manlig kund diskutera med mekaniker som sitter i bil i bilverkstad.

Köpa bil av privatperson – det här måste du veta innan

Går du i tankar om att köpa en begagnad bil men är osäker på om du vågar köpa direkt av en privatperson? Det finns fallgropar som är lätta att trilla i för den som inte har koll. Vi reder ut vad som gäller och hjälper dig minimera risken för misstag.

Andra lagar gäller

När du köper en begagnad bil av en bilhandlare är du skyddad av konsumentköplagen, vilket innebär att du aldrig kan få sämre villkor av en bilhandlare än vad som står i lagen.

Enligt konsumentköplagen har du rätt att reklamera bilen om den visar sig ha varit felaktig från början, det vill säga, har ett ursprungligt fel. Villkor i köpekontraktet där du får sämre rättigheter än vad som sägs i konsumentköplagen är ogiltiga.

Köper du bil av en privatperson gäller inte konsumentköplagen. Istället finns köplagen, som inte är en tvingande lag utan det är vad du och säljaren kommit överens om som gäller i första hand. Du kan inte ångra köpet och du har ingen garanti. Därför blir det extra viktigt att kolla upp bilen och säljaren före köpet.

Är det billigare att köpa bil av privatperson?

Priserna är ofta lägre när du köper av en privatperson och du kan göra riktiga fynd på ex Blocket. Ett tips är att skapa en bevakning via e-post på de modeller du är intresserad av. Var snabb med att höra av dig när du hittar en pärla, de tenderar att försvinna fort. Det kan också löna sig att hålla utkik efter bilar som legat ute till försäljning länge. Här finns kanske möjlighet att pruta kraftigt. Även hos bilhandlaren går det naturligtvis bra att pruta.

Vad måste du alltid göra när du köper begagnad bil?

Du måste ha minst en trafikförsäkring från dag ett när du och säljaren genomfört ett ägarbyte. Enklaste sättet att göra ägarbytet är att använda Transportstyrelsens app Mina Fordon. Då godkänner ni bytet med BankID och det går igenom direkt, till skillnad från om ni skickar in ägarbytet med posten.

Skriva ett köpeavtal är inget måste men rekommenderas för att undvika missförstånd om vad som faktiskt avtalats. 

Checklista för att köpa bil av privatperson

  • Provkör bilen på samtliga växlar
  • Kolla att alla viktiga funktioner fungerar
  • Undersök att säljaren verkligen äger bilen
  • Säkerställ att inga skulder finns på bilen
  • Ring en märkesverkstad och kolla servicehistorik
  • Skriv köpeavtal
Illustration of person with laptop

Transportstyrelsen har information om bilen

Gå in på Transportstyrelsens hemsida. Med hjälp av registreringsnumret och BankID går det att få fram skulder, information om när bilen besiktigades senast, hur många ägare den haft, tillverkningsår och mycket annat. Du kan även ringa din närmaste märkesverkstad och säga att du är spekulant på en bil. De kan ofta hjälpa dig med servicehistorik och att ta reda på servicekostnader. Om bilen har kamrem och den snart ska bytas så kan det resultera i en obehaglig överraskning.

Låna pengar för att köpa bil av privatperson

Har du hittat drömbilen till ett fantastiskt pris? Du kan finansiera ditt bilköp genom ett privatlån från Santander. Du får ett icke-bindande erbjudande direkt på skärmen när du gjort klart ansökan.

Ett annat alternativ är att långtidshyra en bil istället för att köpa den. Du bestämmer själv hyrestid, körsträcka och månadskostnad. Läs mer om privatleasing

Illustration av en röd bok med texten A-Ö

Vad betyder alla svåra ord?

I ordlistan förklarar vi de vanligaste orden och begreppen inom bank och ekonomi.
Gå till bankordlistan