Kvinna med med en konformad asiatisk hatt sitter på en båt och njuter en solig dag på stranden.

Rädda semestern med ett extra betal- och kreditkort

Semestern är här för många. Härligt! Har du en kortare eller längre resa inbokad? Då kanske du funderar på hur du på smidigaste sätt betalar dina kostnader under resan och hur du kan känna dig säker om oturen skulle vara framme och allt inte fungerar som planerat. Det går att både trygga plånboken och maxa semesterkänslan.

Här kommer några tips:

Håll koll på valutan

Reser du utomlands kan valutakurser vara krångliga att förhålla sig till. Köper du något eller betalar på restaurang kan det vara omständligt att räkna om från den lokala valutan till svenska kronor. Ofta blir det billigare om du väljer att betala i den lokala valutan. Många banker tar idag ut en avgift som varierar från 0-2 % per köp, en avgift som man kanske inte räknat med.

Hängslen och livrem – två kort

Med två kort i bagaget på semestern – ett som är kopplat till lönekontot och ett betal- och kreditkort - kan du säkra att du alltid har ett kort till hands om det andra skulle försvinna eller av någon anledning inte fungera. Men inte bara det, det finns flera fördelar med ett extrakort. En mer komplett reseförsäkring, inga dyra växlingsavgifter och bättre koll på dina semesterutlägg med en separat faktura, exempelvis.

Oturen är framme – fortsätt semestra

Ett säkert tips är att förvara dina kort på olika ställen. Skulle oturen vara framme och du blir av med ett, har du ändå ett kort kvar och kan fortsätta semestra. Tänk bara på att spärra ditt försvunna kort.

Reseförsäkra!

Om du betalar din resa med kort – kontrollera så att det har en kompletterande reseförsäkring med avbeställningsskydd. Reseförsäkringen på kortet kan ofta ge dig bättre skydd än den som finns i din hemförsäkring som inte alltid är heltäckande.

En trygg övergång till vardagen

Kolla även upp eventuell ränta innan du väljer kort. Vissa kort tar inte ut någon ränta under en period och det kan göra återgången från semestern till vardagslivet lite trevligare rent ekonomiskt.

Lägg lite tid på att jämföra

Ta reda på vilka övriga fördelar som är kopplade till det betalkort du väljer. Det finns stora variationer. Hur ser det ut med valutaväxlingspåslag och uttagsavgifter? Finns det ett aktivitetsskydd med extra försäkring för outnyttjade aktiviteter och hyrbil? Kan du få återbäring på dina köp? Exempelvis.

Illustration av en röd bok med texten A-Ö

Vad betyder alla svåra ord?

I ordlistan förklarar vi de vanligaste orden och begreppen inom bank och ekonomi.
Gå till bankordlistan