Balkonglådor med örter och kryddor

Så fixar du uteplatsen och balkongen inför soliga dagar

Vårvärme och ljusare dagar är lika med uteliv! Har du en uteplats eller balkong att spendera soliga dagar på? När våren är på intåg är det hög tid för planering och plantering för att få till den där gröna oasen på uteplatsen.

Vi ger dig inspiration på hur du får den att blomstra!

Innan du sätter igång med att odla och inreda din balkong eller uteplats är det några saker du bör tänka på:

Börja med att städa! Plocka bort onödiga prylar som fått övervintra utomhus och skrubba golv och eventuella fönsterbrädor från smuts. Rengör även balkongräcke och balkongfasad.

Kom ihåg att putsa fönsterna utvändigt och invändigt om du har en inglasad balkong. När din balkong eller uteplats är ren är det dags att inreda.

Inred din balkong

Hur stor balkong eller uteplats du har samt vad du vill använda den till bör ligga till grund för hur du inreder den. Ofta är balkonger ganska små och ger dig en begränsad yta för möbler.

Har du tänkt att mest använda balkongen för odling? Då bör du satsa på planteringsbord, piedestaler eller amplar för dina växter.

Tänk även på hur mycket sol din balkong utsätts för. Det kan vara klokt att införskaffa en markis eller ett parasoll för att ge skugga åt dina odlingar.  

Idéer till uteplatsen

Har du en lite större uteplats kan du gruppera dina odlingar för att ge ett fylligare intryck. Kanske kan du avvara ett mysigt hörn där du kan placera en skön fåtölj och ett sidobord med både örtodlingar och färgglada blommor.

Vill du snarare skapa en uteplats med sällskapsyta i fokus kan du antingen platsbygga en möbel eller investera i en soffgrupp för utomhusbruk. Dina växter kan du hänga i amplar och hänga upp i taket eller på väggen.

Odla själv

För den som gillar att odla egna örter och grönsaker är det klokt att börja så frön i april-maj.

Något att ha i åtanke när du börjar plantera är att vissa plantor tar upp stor yta när de växer, som till exempel tomatplantor.

Planera hur du vill att din balkong eller uteplats ska användas så att du får plats med dina växter.

Är du en av dem som inte har gröna fingrar eller kanske bara är sent ute för en lyckad frösådd? Inga problem, de allra flesta blomsterbutiker säljer färdiga plantor av både tomat, örter och diverse fruktträd.

 

Har du ett Mitt kort+?

Anslut dig till vårt Återbäringsprogram och få pengar tillbaka när du handlar online. Till exempel får du tillbaka 5 % när du handlar hos Beijer eller 7,5 % när du shoppar hos HomeRoom.

Läs mer och anslut dig redan idag