Ett ugnt glatt par på tågstation

Så reser du i coronatider

Hemester i all ära, men många längtar efter att få resa till varmare breddgrader. Med ständigt nya direktiv och rekommendationer för olika länder kan det vara svårt att ha koll på vad som gäller. Vi har samlat information kring vad du behöver tänka på när du planerar din semester.

Först – tänk på att det är ditt personliga ansvar att resa så smittsäkert som möjligt, inrikes och utrikes.

I dagsläget avråder UD resor till många av världens länder. Det råder även ett förbud för icke nödvändiga resor till Sverige från länder utanför EU, förbudet gäller till och med den 31 maj 2021. Inreseförbudet gäller inte för svenska medborgare eller medborgare i ett annat EU/EES-land.

Det finns dock några länder som är undantagna från avrådan från icke nödvändiga resor:

Andorra, Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Förenade kungariket Storbritannien och Nordirland, Grekland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, San Marino, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Vatikanstaten och Österrike. 

Vaccination och utlandsresor

Har du blivit vaccinerad och funderar på att åka utomlands? I dag gäller samma rekommendationer för utlandsresor oavsett om du är vaccinerad mot covid-19 eller inte. Kom ihåg att kontrollera och följa de regler och rekommendationer som gäller om du ska resa utomlands. Rekommendationer kan ändras med kort varsel både i Sverige och i övriga länder.

Var på den säkra sidan

För att vara på den säkra sidan är det klokt att hålla sig ständigt uppdaterad. Vi rekommenderar att alltid besöka Utrikesdepartementets eller Folkhälsomyndighetens hemsida för senaste uppdateringar.

Utrikesdepartementet – om du är osäker på vad som gäller i olika länder kan du ladda ner appen UD Resklar. Där har Utrikesdepartementet samlat ambassadernas reseinformation per land och deras kontaktuppgifter.

Folkhälsomyndigheten – fortsätt att följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd, oavsett om du är på hemmaplan eller bortrest.