Ung man med rött skägg tittar ner i motorhuven

Ska du köpa begagnad bil? Läs detta innan.

Funderar du på att skaffa en begagnad bil? Du är långt ifrån ensam - det säljs en bra bit över miljonen begagnade bilar i Sverige på ett år. Men för att ditt köp ska bli lyckat finns det mycket att tänka på. Här är fem viktiga tips.

Det allra bästa tipset vi kan ge dig kring att köpa en begagnad bil är detta: Se till att förbereda dig ordentligt. Ju mer du tar reda på, undersöker i förväg eller tar hjälp av någon kunnig, desto bättre kommer ditt bilköp att gå. 

Utifrån det allmänna rådet har vi fem mer konkreta tips:

Vad ska du ha bilen till?

Innan du börjar söka efter drömbilen på nätet finns det några grundläggande frågor du måste hitta svaren på: Vad är det för slags bil du vill ha? Och hur mycket pengar du kan lägga på att köpa den?

Den första frågan hittar du svaret på genom att tänka efter vad du ska använda bilen till. Är det för att transportera familjen till träningar och dig själv till jobbet varje dag? Eller är det en bil som mest används i semestertider? Är det viktigt med mycket bagageutrymme eller är det höga farter du drömmer om? Alla dessa frågor och många fler därtill gör dig till en bättre bilköpare. 

Den andra frågan kan du besvara genom att göra en budget, och titta igenom inkomster och utgifter. Då får du en uppfattning om hur mycket bilen får kosta. Och glöm då inte att det tillkommer flera utgifter varje månad. 

Se även: Så gör du en budget

Med dessa två grundläggande frågor ur världen kan du börja leta dig fram genom bilmärken, modeller, vad bilen ska köras på och alla andra spännande frågor. 

Bilmekaniker håller i ficklampa och ett protokoll, tittar ner i bilmotor

Ta hjälp av proffsen

Även om detta är långt ifrån din första bil så tror vi ändå att du har nytta av att få lite hjälp från någon som jobbar med att ta hand om bilar. Du vet själv bäst vad för slags bil du behöver, men när det handlar om att gå igenom en bil in i minsta detalj för att se vad den duger till så är det tryggt att ha en expert vid sin sida.

I allt från att bedöma rostskador och hur underredet mår till att inspektera motor, bromsar och avgassystem så rekommenderar vi verkligen att du låter en verkstad hjälpa dig med genomgången. Även om bilen du spekulerar på ser fräsch ut just nu kan det finnas dolda skador eller fel som kan tvinga dig till dyrbara reparationer om du inte får syn på dem i tid.

Ifall du köper en begagnad bil av en bilhandlare så är det ändå en bra idé att få hjälp med att bedöma vilket skick bilen är i.

Ta god tid på dig

Om du i vanliga fall gillar snabba affärer så är bilköpet ett tillfälle när du verkligen ska ta det lugnt och se till att du får chansen att gå igenom alla detaljer. Låt dig inte stressas av säljaren heller. 

Du behöver tid för att gå igenom bilens olika delar i lugn och ro - inte bara för att kolla att de fungerar just nu, utan minst lika mycket för att veta att de inte är i så dåligt skick att en dyrbar reparation kan står för dörren.

Därefter är det dags för en provtur, och den ska du använda för att dels fundera på hur det känns att köra bilen, dels lyssna och titta efter eventuella felaktigheter. 

Mekaniker som pratar med bilägare

Kolla igenom hela bilen

Nöj dig inte med att titta på karossen och under motorhuven. Det finns många fler delar av bilen som du måste titta igenom ordentligt.

Inte minst underredet behöver granskas. Det bästa sättet att köra detta på är att ta in bilen på en verkstad och låta en mekaniker du litar på undersöka bromssystem, hjulupphängningen och allt annat.

Du ska även ta dig en ordentlig titt på insidan samt förstås kontrollera att till exempel luftkonditionering och värme fungerar bra. 

Se till att alla papper är i ordning

Alla bilar ska ha en servicebok - som idag kan vara antingen fysisk eller digital. Den ska du både få inspektera innan det blir affär och få med dig om du bestämmer dig för att köpa. I serviceboken ska alla reparationer och servicetillfällen noteras, så den är en bra guide till vilket skick bilen du har framför dig egentligen befinner sig i. Det ska även finnas papper från den årliga besiktningen. Har det skett större reparationer bör det även finnas dokumentation på dem. 

Saknas serviceboken eller annan dokumentation finns det all anledning att avstå från att köpa - hur bra priset eller bilen än verkar vara. 

Förutom att granska serviceboken så ska du även kolla att chassinumret på bilen stämmer överens med övriga handlingar.

En viktig sak att komma ihåg är att du inte har samma skydd när du köper bil av privatperson som när du köper av en bilhandlare. Det är Köplagen som gäller vid köp av från privatperson, och den är inte tvingande. Du kan inte klaga i efterhand på fel du borde ha känt till, så därför behöver du vara mycket noggrann när du undersöker bilen. Läs mer om detta hos Konsumentverket 

Där har du våra fem tips. Du hittar många fler, och grundligare beskrivningar i vår "checklista när du köper begagnad bil".