Man står i dörröppning till sin husvagn med nybakat bröd i händerna

Ska du köpa husvagn? Läs det här innan

Det finns många olika typer av husvagnar – och det finns husvagnar för alla typer av människor. Här får du råd för att hitta en husvagn som passar just dig.

När det är dags att köpa en ny bil lägger de flesta av oss både tid och energi på att hitta en bra bil till ett bra pris. Vi jämför konkurrenter, provkör flera bilar, kontrollerar finansierings- och försäkringslösningar för att hitta det bästa alternativet.

Det finns ingen anledning att inte göra exakt samma sak vid köp av husvagn. Ja, det är kanske lite mer problematiskt att provköra den, men det är precis lika viktigt att hitta en husvagn som passar dig och dina behov.

Att köpa en begagnad husvagn

Olika husvagnsägare kan ha helt olika preferenser och behov. Vissa använder husvagnen som någon annan använder sin sommarstuga – medan andra älskar känslan av att kunna resa och uppleva nya platser, utan en fast punkt.

Det viktigaste är att veta hur du vill använda den och titta på flera olika alternativ. Det är nästan alltid ekonomi och livssituation som är avgörande för om man köper en ny eller begagnad vagn.

Tänk på att husvagnens ålder och slitage inte alls kan jämföras med en personbil. Husvagnen är som ett andra hem för många, och som ofta är både välskött och underhållen. Därför kan en välbehållen, begagnad husvagn vara ett klokt alternativ i stället för en helt ny.

Precis som med alla andra kapitalvaror är det en värdeminskning även på husvagnar, men i mindre utsträckning än till exempel personbilar. Det är helt enkelt färre saker som kan gå sönder, och ofta mindre slitage. Det är vanligt att räkna på en 15 procentig värdeminskning det första året, 10-12 procent år två och därefter fem till tio procent per år. Minskningen beror naturligtvis på typ, hur utrustad den är och vad som efterfrågas på marknaden.

Husvagn med markis i varmt släpljus

Olika husvagnar för olika användare

Vissa personer använder sin husvagn året runt, medan andra endast använder den på sommaren. Om du gillar vintercamping behöver du tänka till kring husvagnens värme, isolering och ventilation.

En annan viktig aspekt att tänka på är om man ska köra mycket eller lämna vagnen på plats hela året. En husvagn som ska stå på en fast plats skiljer sig nödvändigtvis inte från en som körs mycket, men det finns några olika alternativ vad gäller utrustning. Ett förtält kan exempelvis ersättas med ett mer permanent tält med både isolering och värme. Det är inte heller ovanligt med staket runt vagnen.

Du måste också kontrollera att du kan köra husvagnen med ditt vanliga körkort. Om du har ett klass B-körkort får du endast köra med en totalvikt på 3 500 kilo, bil och husvagn inkluderat. Det kan begränsa dina valmöjligheter.

Välj komfort

Mycket ska få plats i en husvagn – på ett begränsat utrymme. Ofta närvarar många personer på samma yta samtidigt. Därför är interiörlösningar och praktiska egenskaper avgörande för att du ska kunna njuta av din semester till fullo.

Här är ett par saker du måste tänka på innan du köper din husvagn:

Det är viktigt att hitta en husvagn med en planlösning som passar din användning och dina praktiska behov. Naturligtvis erbjuder en större vagn bättre utrymme, bredare sängar, större kök och mer garderobsutrymme. Samtidigt har de mindre vagnarna många liknande smarta lösningar.

Men det är inte bara praktiska funktioner och förrådsmöjligheter som är viktigt när du ska investera i en ny husvagn.

Komfort blir mer och mer viktigt för husvagnsägare. Och samtidigt ökar intresset utrustning som är positivt för klimatet. Därför är det viktigt att bestämma vilken typ av utrustning och komfort du vill ha när du investerar i en ny husvagn

Checklista:

 • Ta reda på vilka behov och preferenser du har
 • Kontrollera hur din budget ser ut
 • Hitta en husvagn med en planlösning som passar dig/din familj
 • Lyssna på råd från experter och vana campare
 • Undersök flera olika alternativ
 • Ska vagnen mest stå still eller köras mycket?
 • Kontrollera att vikten inte överstiger vad ditt körkort tillåter
 • Kontrollera värme, isolering och ventilation

Vårt Fritidslån

 • Låna upp till 80 % – Resten betalar du kontant eller med ett inbyte.
 • Garanti – Sex månaders extra garanti om du tecknar minst ett år.
 • Låneskydd – Extra trygghet om något oförutsett skulle inträffa.

Läs mer om vårt Fritidslån