Fundersam ung man sittandes vid laptop

Vad är betalningsanmärkningar, och hur kan du undvika dem?

Har du hört talas om betalningsanmärkning, men är inte helt säker på vad det betyder? Vill du veta vad du ska göra för att undvika dem? Här hittar du svaren du söker.

Att få en betalningsanmärkning är något vi alla fasar för - Det är väl känt att en sån kan ställa till det. Men något som faktiskt inte är lika känt är vad en betalningsanmärkning egentligen är, och hur hela systemet kring dem fungerar. 

Så här fungerar betalningsanmärkningar

Kreditupplysningsföretag har register med ekonomisk information om personer, där det bland annat står vilken inkomst du har, om du äger en fastighet eller liknande, samt då även betalningsanmärkningar.

En betalningsanmärkning är en anteckning i ett kreditupplysningsregister om att en person inte har betalat en skuld i tid och att den som äger skulden därefter har valt att påbörja åtgärder för att driva in skulden.

Uppgifterna hämtas bland annat från Skatteverket, Kronofogden och tingsrätter.

Hur får man en betalningsanmärkning?

Den vanligaste orsaken att en betalningsanmärkning utfärdas är att du inte betalat din räkning i tid. Vad som sker då är att en eller flera påminnelser skickas ut från företaget eller motsvarande som saknar betalning.

Om räkningen fortfarande inte betalas går den över till ett inkassoföretag. Det företaget skickar en ny räkning, nu med påminnelseavgifter och dröjsmålsränta. Ifall du inte betalar den räkningen heller vänder sig inkassoföretaget till Kronofogdemyndigheten och ansöker om betalningsföreläggande.

Kronofogden skickar nu ut ett brev till dig och frågar om du bestrider eller godkänner kravet på betalning. Om du godkänner det (och oftast om du inte svarar alls) fattar Kronofogden ett beslut om att du måste betala din skuld. 

Den informationen registreras av Kronofogden, och hämtas sen in av alla kreditupplysningsföretag till deras register. Det är detta som är själva betalningsanmärkningen. 

Även om du betalat efter att Kronofogden fattat ett beslut kommer en anmärkning ändå att registreras.

Utöver att inte betala räkningar, och låta det gå så långt att ärendet hamnar hos Kronofogden, så finns det några andra situationer där man kan få betalningsanmärkning:

  • När tingsrätten har dömt i ett mål därför att ena parten har uteblivit från en förhandling eller inte har besvarat en stämning med sakliga argument (kallas för Tredskodom)
  • Missbruk av bankkonton/krediter/hypotekslån
  • Konkurser
  • Beslut om skuldsanering
  • Restförda skatter och avgifter
  • Misslyckade utmätningsförsök
Väggkalender med datumet 5 maj

Hur kan man undvika betalningsanmärkningar

Det viktigaste rådet för att undvika betalningsanmärkningar är betala räkningar i tid. Om du gör det kan du inte råka ut för en anmärkning. Så se till att du betalar räkningar i god tid innan förfallodagen.

Ifall du har internetbank kan du lägga upp räkningar för betalning där så snart du får dem, och ange datum de ska betalas i god tid innan förfallodagen. Om du betalar räkningar på annat sätt kan det vara bra att du förbereder så mycket som möjligt i god tid innan, så du säkert får iväg betalningarna i tid.

Om du är bortrest i samband med att räkningarna ska betalas blir det extra viktigt att du registrerar dem för betalning i förväg. Du kan även fundera på om autogiro är en lösning, alltså att låta räkningsmottagaren själv dra pengar från ditt konto. Många företag erbjuder dessutom digitala räkningar, så att du får dem till din e-brevlåda.

Skulle du märka att du har svårt att betala dina räkningar i tid så är det bästa att ta kontakt med betalningsmottagaren så snart som möjligt. Då kan du be om anstånd eller komma överens om en avbetalningsplan. Det är alltid bättre att göra detta så fort som möjligt, och inte vänta tills räkningen har förfallit. 

En betalningsanmärkning kan påverka ditt liv i stort och smått. Om du vill låna pengar, handla på kredit, skaffa ett mobilabonnemang, eller hyra en lägenhet kommer det alltid att tas en kreditupplysning på dig och då syns det att du har en betalningsanmärkning. Konsekvensen kan bli att du inte får låna, hyra eller handla på kredit. Och även om du blir godkänd kan villkoren, till exempel räntan på lånet, att bli sämre. 

Det finns alltså all anledning att undvika betalningsanmärkningar.

Hur lång tid tar det att bli av med en betalningsanmärkning?

Om du har fått en betalningsanmärkning tar det tre år innan den försvinner, även om du har betalat skulden. Senast tre år efter att en betalningsanmärkning registrerats ska den tas bort ur kreditupplysningsregistren. Det exakta datumet är ofta den dag som Kronofogden fattade sitt beslut eller det gjorde ett utmätningsförsök. 

Du har ingen rätt att bli struken ur ett kreditupplysningsregister, men om en uppgift om dig är felaktig eller missvisande ska företaget som står för registret rätta den. 

Du kan alltid ta reda på om du har en betalningsanmärkning genom att beställa ett utdrag om dig själv hos ett kreditupplysningsföretag. Det påverkar inte din kreditvärdighet om du gör det.

Om du vill veta mer om hur betalningsanmärkningar fungerar kan du hitta bra information hos Datainspektionen och hos Kronofogden.

Illustration av en röd bok med texten A-Ö

Vad betyder alla svåra ord?

I ordlistan förklarar vi de vanligaste orden och begreppen inom bank och ekonomi.
Gå till bankordlistan