Kreditupplysning

När du som privatperson vill ta ett lån kommer banken eller långivaren vilja ta en kreditupplysning på dig. Om du undrar över vilken information som ingår i en kreditupplysning kan du läsa mer om det på denna sida.

Vad är en kreditupplysning?

En kreditupplysning är ett naturligt steg i vägen mot ett lån. Privatpersoner som ansöker om ett lån eller annan typ måste först beviljas till det, vilket faktiskt ligger i både långivarens och låntagarens intresse. När du får ditt lån beviljat vet du också med säkerhet att din ekonomi är stark nog till att klara av att betala tillbaka lånet. En kreditupplysning ger således också långivaren en slags försäkring om en kunds betalningsförmåga.

Vad ingår i en kreditupplysning?

I en kreditupplysning ingår uppgifter som är relevanta till din ekonomiska situation. Det är oftast:

  • Personuppgifter
  • Fastighetsägande, både helt och delvis
  • Krediter, både de du tidigare har ansökt om och de du har fått beviljade
  • Din status hos Kronofogden, såsom skulder och betalningsanmärkningar
  • Din taxerade inkomst hos Skatteverket
  • Övriga lån, som exempelvis privatlån
  • Kreditupplysningar och förfrågningar det senaste året

Vem gör en kreditupplysning?

Många långivare och banker har sedan tidigare har ett partneravtal med ett kreditupplysningsföretag, som de använder sig av när de ska utföra en kreditupplysning. Oavsett vem som gör kreditupplysningen säger kreditupplysningslagen dock att det alltid måste finnas ett legitimt behov, vilket endast kan uppstå när du som privatperson exempelvis ansöker om ett lån eller är på väg att ingå ett kreditavtal.

Kreditupplysning via Upplysningscentralen

Av de kreditupplysningsföretag som finns i Sverige är Upplysningscentralen helt klart den största och mest välkända. UC startades på 70-talet av en rad olika storbanker. Om du hört uttrycket “lån utan UC” betyder det egentligen bara att långivaren använt sig av en annan aktör än UC för att genomföra kreditupplysningen.