5 anledningar till varför det är smart att använda kreditkort när du reser

Tycker du att det är dumt att använda kredit när du reser? Tvärtom – det kan vara ett effektivt sätt att spara pengar under resan.

Har du en sund ekonomi ska du inte ha dåligt samvete om du då och då tar en spännande eller avkopplande resa som betalas med kreditkort.

Det finns många fördelar med att använda kreditkort för att betala flygbiljetter, hotellrum och restaurangbesök när du är på resa. Men blir det inte väldigt dyrt? Nej, tvärtom kan det innebära att du får en billigare semester.

Du kan ta del av bra erbjudanden
Hur tråkigt är det att se att drömresan kommer på erbjudande samtidigt som man inte har tillräckligt med pengar på kontot för att kunna boka? Det brukar löna sig att boka semesterresan så tidigt som möjligt. För då är priserna betydligt lägre än när sommarlovet närmar sig.

Bokar du resan med kreditkort när resan erbjuds istället för att vänta på semesterpengar och de stigande priserna kan du faktiskt ofta få en billigare resa.

Om du använder ett kreditkort från Santander har du upp till 45 dagars räntefri kredit, och även om det löper ränta under en eller två månader innan du har betalat för hela semestern, kommer du sannolikt att spara pengar genom att göra det på sättet. Alternativt kan du betala av hela ditt saldo, då slipper du betala ränta.

Du har full kontroll över dina semesterutgifter
När du använder ditt vanliga kort dras pengarna direkt från kontot. Därför kan det vara svårt att få en full överblick över hur mycket din semester har kostat – eftersom även andra utgifter dras från kontot under samma period.

Om du använder kreditkortet kan du efter resan kontrollera dina inköp antingen i internetbanken eller fakturan innan du betalar räkningen.

Om du har satt en semesterbudget i förväg är det mycket lättare att veta om du håller dig inom gränserna om allt betalas med samma kreditkort. Under resans gång kan du kontrollera saldot på din mobiltelefon eller nätbank dygnet runt.

ian-schneider-jk8rarn6lmw-unsplash.jpg

Undvik bedrägerier
"Alla" vet att det inte är speciellt smart att gå runt med mycket kontanter i fickan – eller att ha mycket pengar förvarade i sitt hus. Ändå gör många av oss just det när vi är på semester utomlands. Ett kreditkort är smart eftersom du slipper att ha kontanter på dig. Men det är inte den enda fördelen.

Att använda kreditkort vid betalning i butiker och restauranger utomlands är helt enkelt smart eftersom pengarna inte dras direkt från ditt konto. Med andra ord, skulle ditt kort bli stulet eller skimmat är ditt vanliga konto helt utom fara. Skimming är när ens kortinformation kopieras och används för att göra ett falskt kort med riktig kortinformation

Med ett kreditkort från Santander har du tillgång till 29 miljoner användningspunkter världen över. Du kan också ta ut kontanter gratis i nästan en miljon bankomater världen över.

När terminalen du använder är länkad till Visa har Visa auktoriserat sidan. Detta ger dig som konsument en garanti.

Du får en reseförsäkring inkluderad
Om du betalar minst 50 procent av transportkostnaderna för semestern med kreditkortet inkluderar vissa banker eller kreditkortsutgivare automatiskt en rese- och avbeställningsförsäkring. Hos vissa banker ingår försäkringen automatiskt när du har ett kreditkort hos dem och betalar semestern med det.

På så sätt slipper du betala din egen reseförsäkring utöver det. Försäkringen gäller dig själv och upp till tre andra resenärer.

Satsa inte allt på ett kort
Kan du föreställa dig hur det är att vara "fast" i ett annat land utan pengar? I värsta fall kan detta hända om du satsar allt på ett bankkort.

Mycket kan hända – du kan förlora det på stranden, magnetremsan förstörs eller din plånbok blir stulen.

Med ett extra kreditkort som hålls separat från det andra kortet är det mindre troligt att du plötsligt får slut på pengar utomlands.