Resväska , pass och boardingpass.

Flytta utomlands – vanliga frågor och 9 tips

Många drömmer om att packa väskan, köpa en enkelbiljett och flytta utomlands. För vissa blir flytten permanent medan den för andra är tillfällig. Har du planerat att vara borta från Sverige en längre tid så finns det massor med saker du behöver ha koll på.

Här har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om att flytta utomlands, kryddat med några extra tips.

Vilka länder är vanligast att flytta till?

För oss svenskar är USA det populäraste landet att flytta till. Där är åtminstone 150 000 svenskar registrerade som bosatta. Därefter följer Storbritannien och Spanien med cirka 90 000 vardera. Norge, Frankrike, Thailand och Tyskland är andra populära “svenskländer”.

Behöver jag anmäla utlandsflytten till svenska myndigheter?

Ja, men bara om du planerar att bo utomlands ett år eller mer. Om du flyttar inom Norden (Finland, Island, Danmark och Norge) ska du anmäla inflyttning på plats. Som förälder är du också ansvarig för att anmäla flytt av ditt barn.

I Sverige är det Skatteverket som ansvarar för att registrera flytt utomlands.

Får jag behålla mitt medborgarskap om jag flyttar utomlands?

Ja. Du behåller ditt medborgarskap och ditt personnummer. Medborgarskapet garanterar att du alltid har rätt att återvända till Sverige. Du har också rätt att rösta i svenska riksdagsval oavsett vilket land du bor i.

När registreras jag som utflyttad?

Skatteverket registrerar dig som utflyttad (om du flyttar utanför Norden) från och med dagen du flyttar. Utlandsadressen du uppger i din flyttanmälan registreras och skickas vidare till andra myndigheter samt SPAR (Statens personadressregister). Det är möjligt att eftersända din svenska post utomlands.

Behöver jag visum för att flytta utomlands?

Till de flesta länder behöver du visum, vilket kan vara mer eller mindre komplicerat att ordna beroende på land och vilken typ av visum du ska ansöka om.

Olika länder har olika krav på dokumentation och ofta skiljer det sig åt mellan turistvisum och arbetsvisum. Du kan fråga svenska ambassaden i landet dit du ska flytta vad som gäller.

Flyttar man inom EU/EES behöver svenska medborgare som regel inget visum.

Kan jag köra bil utomlands med mitt svenska körkort?

Inom EU/EES går det bra att köra med svenskt körkort. I övriga länder rekommenderas du att kolla vilka regler som gäller.

Vad händer om jag blir sjuk?

Inom Norden och EU har du rätt till sjukvård förutsatt att du har med dig det europeiska sjukförsäkringskortet. Det kan du beställa gratis hos Försäkringskassan.

Måste jag byta bank när jag flyttar utomlands?

Nja. Men ett bankkonto i landet där du bor gör saker och ting enklare. Allt från att få in lön till att betala räkningar går ofta mycket smidigare. Du bör också använda ett bank- eller kreditkort utfärdat i landet du flyttat till för att undvika onödiga avgifter.

Du behöver inte avsluta dina svenska konton. Har du exempelvis ett sparkonto i Sverige med bra ränta så kan det ofta kännas tryggt att ha kvar pengarna där. Däremot skadar det inte att se över hur mycket du betalar för dina vanligaste banktjänster i Sverige och om du verkligen behöver behålla allt när du flyttar.

Kan jag få min pension utbetald utomlands?

Ja, om du har jobbat i Sverige och tjänat in din pension här så har du rätt att få pensionen utbetald även om du har flyttat utomlands. Läs mer om vilka regler som gäller på Pensionsmyndigheten.

9 tips när du flyttar utomlands

1

Säg upp medlemskap på gym och andra föreningar.

2

Gå ur eller pausa ditt medlemskap i a-kassan.

3

Börja lära dig språket innan du flyttar.

4

Gå med i Facebook-grupper som “svenskar i London”.

5

Hyr ut din bostad på t.ex. Qasa.se. Men tänk på att du måste skatta för hyresinkomster i Sverige.

6

Se över dina försäkringar så att du är väl förberedd om något inträffar.

7

Om du jobbar utomlands, kolla upp vad som gäller kring pensionsavsättning. I vissa länder får du istället för pension en högre lön.

8

Gör kopior av alla dina viktiga dokument.

9

Var ute i god tid med ansökan om visum. Handläggningstiden kan vara lång.