Fyrverkerier

Ränta på ränta – en raket för ditt sparande

Ränta på ränta är den effekt som uppstår när du får ränta på pengar du satt in på sparkontot plus ränta på tidigare avkastning. Det är ett kraftfullt sätt att spara pengar och bra att ha känna till för de som vill bygga upp ett sparkapital.

Hur fungerar ränta på ränta?

Precis som det låter, kanske en del ekonomer skulle svara. Förutsatt att du har dina pengar på ett konto med ränta så kommer du även få ränta på redan intjänad ränta. Om vi antar att du sparar 100 kronor med en ränta på 1 % så kommer du ha 101 kronor på banken efter ett år. Från och med nu får du ränta på 101 kronor. Du får alltså ränta på räntan.

Ett kraftfullt sätt att spara pengar

Albert Einstein kallade ränta-på-ränta för “världens åttonde underverk”. Underverk eller ej så är det en mycket effektiv metod för att storleken på kapitalet ska växa över tid.

Den exponentiella tillväxten av pengar som ränta på ränta skapar kan liknas vid en snöboll som snurrar allt fortare nedför en backe. I takt med att den rullar samlar den på sig mer snö och växer. Om du lägger in ett sparande på 100 000 med 1 % i ränta, har du därmed 101 000 året därpå. Efter ytterligare ett år får du då 1% ränta på 101 000 kr, vilket resulterar i 102 010 kr. På så vis fortskrider ränta på ränta-effekten, och ditt sparande växer exponentiellt. Om du dessutom sätter upp ett sparande där du lägger in 500 kr varje månad på samma sparkonto kommer ränta på ränta-effekten få ännu mer effekt. Effekten gör att sparkapitalet ökar kraftigt över tid.

Samma princip för aktier och fonder

Principen ränta på ränta gäller oavsett sparform, det som skiljer är avkastningen. Precis som du får en bättre effekt av att spara på ett konto med lite högre ränta så kan du få ännu lite bättre årsavkastning om du sparar i fonder och aktier. Detta bygger på att man återinvesterar den avkastning som aktierna ger varje år.

Här är det dock viktigt att komma ihåg att aktier, eller fonder heller för den delen, aldrig garanterar avkastning. Börsen kan som alla vet gå både upp och ner. 

Hur räknar jag ut ränta på ränta?

Ränta på ränta-effekten växer exponentiellt. Räntan kan vara densamma, men eftersom att summan som räntan räknas på växer i och med avkastningen, växer även framtida avkastning. Det finns många kalkylatorer online som du kan ta hjälp av om du vill räkna ut ränta på ränta mer långsiktigt.

Vilket sparkonto ska jag välja?

Med högre ränta blir även ränta på ränta-effekten större. Idag är det alltför vanligt att många har sparpengar på nollräntekonton, vilket gör att man går miste om ränteintäkter helt i onödan.

Santander erbjuder ett tryggt sparande i en stabil och ansvarsfull bank med bra ränta från första kronan. Med insättningsgaranti och utan avgifter. Du kan läsa mer och öppna sparkonto online här.

Tre saker att tänka på

  • Ränta på ränta får sparandet att växa exponentiellt likt en snöboll.
  • Ju högre ränta desto snabbare växer pengarna.
  • Spara inte pengar på ett konto utan ränta.

Läs även: Vad är effektiv ränta?

Illustration av en röd bok med texten A-Ö

Vad betyder alla svåra ord?

I ordlistan förklarar vi de vanligaste orden och begreppen inom bank och ekonomi.
Gå till bankordlistan