Snart dags för deklaration 2024

De flesta av oss vill nog inte lägga mer tid och tankekraft än absolut nödvändigt på skatten och deklarationen. Här har vi därför sammanställt de viktigaste datumen att ha koll på inför årets inkomstdeklaration. Men först några tips.

Illustration of a calender

Tips inför deklarationen:

  • För att få din skatteåterbäring utbetald automatiskt behöver du ha anmält ett bankkonto till Skatteverket. Om du inte har anmält något konto ligger pengarna kvar på ditt skattekonto.
  • Skaffa en digital brevlåda. Då kan du deklarera tidigt och därmed få eventuell skatteåterbäring redan strax efter påsk.
  • Kolla upp vilka avdrag du kan göra. På skatteverkets hemsida finns utförliga listor och beskrivningar på vilka avdrag man kan göra som privatperson.

Januari-Februari

Under denna period brukar årsbeskeden dimpa ner i brevlådan. Allt fler aktörer har dock gått över till att skicka ut årsbeskeden via digitala brevlådor eller att ladda upp dem i internetbanker. Även vi på Santander har slutat skicka ut årsbesked per post. De finns i stället tillgängliga i vår internetbank, som nås enkelt med BankID via vår hemsida. Årsbeskeden visar vilka uppgifter som har skickats till Skatteverket.

3 mars – Skaffa digital brevlåda

Det här är sista dagen att skaffa en digital brevlåda för att hinna få årets deklaration dit i stället för att få den per post.

4-8 mars – Digital deklaration skickas ut

Den som har en digital brevlåda får sin deklaration dit som en PDF. Deklarationen finns också som en PDF på Mina sidor hos Skatteverket, även för den som inte har en digital brevlåda.

15 mars-15 april – Deklaration per post skickas ut

Den som inte har digital brevlåda för sin deklaration per post.

19 mars – Deklaration öppnar

Nu öppnar deklarationen! Om du har e-legitimation kan du nu logga in på skatteverket.se, eller i deras app, och deklarera.

3 april – Deklarera för att få skatteåterbäring tidigt

Det här är sista dagen att deklarera digitalt för att få sitt slutskattebesked och eventuell skatteåterbäring i april. Det förutsätter dock att du inte gör några ändringar eller tillägg.

9-12 april – Skatteåterbäring

Nu betalar Skatteverket ut skatteåterbäring till dig som ska få skatt tillbaka, som har deklarerat digitalt senast 3 april och som inte har gjort ändringar eller tillägg.

2 maj – Sista dagen att deklarera

Det här är sista dagen att deklarera! Skatteverket måste få in din deklaration senast vid midnatt.

3 maj – Kvarskatt under 30 000 kr

Du som räknar med kvarskatt på högst 30 000 kr behöver senast denna dag ha betalt in skatten för att undvika kostnadsränta.

4-7 juni – Skatteåterbäring

Skatteverket betalar ut skatteåterbäring till dig som har deklarerat senast 2 maj.

12 juli/12 september/12 november – Inbetalning till skattekonto

Du som har skatt att betala ska ha gjort det senast denna dag. Vilket datum som gäller för dig framgår i ditt slutskattebesked.