Rasmus Axelsson

Rasmus är 21 år och studerar till högskoleingenjör i elektroteknik på Linneuniversitet i Växjö. Att finna en balans mellan hälsa, studier och träning har varit tufft. Att dessutom få in umgänge med kompisar, jobba extra och hinna vila har gjort det svårt för Rasmus att lägga den tid han önskat på #MinKlassiker.

Rasmus Axelsson, deltagare i andra säsongen av Min Klassiker

Vad eller vem fick dig att ansöka, och varför? 
– Min mamma skickade mig en länk och tyckte att jag skulle söka, eftersom #MinKlassiker sökt studenter i år. Läste på litegrann och tyckte att det verkade intressant.

Vad är det svåraste med den här satsningen? 
– Inför att allt drog igång kändes det som att vissa av loppen skulle bli svåra, har exempelvis aldrig stått på ett par längdskidor på flera år. Nu så här mot slutet känner jag att utmaningen har varit att få in allt i mitt liv, tog nog på mig alldeles för mycket det här året och det har varit svårt att få ihop allt annat man ska hinna med i livet med studier, kompisar, extrajobb och träning.

Blir du stressad inför loppen? 
– Blir inte speciellt stressad inför loppen, känner mig nog mer nervös veckorna innan loppen när jag funderar mycket på om jag är tillräckligt förberedd.

Vilka slags reaktioner har du fått från kompisar och anhöriga? 
– Att det är roligt att jag ska vara med och att det är kul att jag kom med.

Hur känns det inför Lidingöloppet? 
– Det känns bra, det får gå som det går tänker jag, jag tränar i den mån jag hinner mellan seminarier, plugg och jobb. Efter vårt träningsläger i Sundsvall känner jag att jag fick många bra tips och trix på hur jag ska träna inför loppet och även hur jag ska tänka under loppet. 

Att hitta balansen mellan hälsa, träning och studier

Att träna inför En Svensk Klassiker är tufft. Är man dessutom en högpresterande är det ännu tuffare att lyckas kombinera träning, studier och allt det där andra man vill hinna med på dygnets 24 timmar.

Hur mår du idag jämfört med tidigare? 
– Det har blivit alldeles för mycket för min del med den här utmaningen, tillsammans med allt annat i vardagen. Men med det sagt har jag verkligen fått växa med utmaningen och lärt känna nya sidor hos mig själv och vad jag behöver prioritera, både i vardagen och långsiktigt, för att må bra.

Vad är den största skillnaden i din vardag? 
– Att jag har kommit till insikt att man inte kan göra allt. Ibland måste man vila! Det tror jag är den största lärdomen.

Har det gått enklare än du förväntade dig? 
– Nej, verkligen inte!

Vad trodde du skulle bli din största utmaning, och har det förändrats?
– Trodde nog skidåkningen skulle bli min största utmaning när jag började, men nu är det snarare att hitta balansen mellan träning och studier.

Vad är din plan för att hålla i träningen när #MinKlassiker är över?
– Träna som jag gjorde innan på ett mer kravlöst sätt. Jag tror det är så man håller uppe sin motivation, att göra det man gillar, då behövs ingen extra morot eller annan drivkraft.

Vilket är ditt värsta och bästa träningsminne?
– Har nog inget speciellt träningsminne så, utan har mer lärdomar från saker som har gått bra och mindre bra. Allt det tar jag med mig till nästa utmaning jag ställs inför.  

En Svensk Klassiker logotyp

Santander Consumer Bank är stolt huvudsponsor till En Svensk Klassiker sedan 2016. Tillsammans jobbar vi aktivt och gemensamt för att inspirera människor att investera i en hälsosam livsstil. Genom Team Santander hoppas vi motivera och inspirera fler till träning och rörelse.