Leo Johansson

Framtidens skidlöfte – 2017 års stipendium gick till Leo Johansson

2017 års stipendium gick till Leo Johansson 17 år från Skillingaryd. Checken på 50 000 kronor delades ut av Johan Olsson personligen under Vätternrundan i Motala den 16 juni med moteiveringen:

Leo har under ett par år visat att han är en av landets absolut bästa juniorer. Med tanke på att han även kommande säsong är junior, visar han att han är en stor talang och har potential för att kunna lyckas på högsta elitnivå.

Olssons fina gåva till 17-åriga skidtalangen (artikel på expressen.se)

Leo Johansson drömmer om OS-guld

Andra personen att ta emot stipendiet var 19-åriga Leo Johansson. Vi passade på att få en statusuppdatering kring tiden efter stipendiet har varit. 

– Jag har verkligen utnyttjat chansen att ta hjälp utav Johan, han har gett mig alltifrån sina bästa kureringstips till styrkeövningar, säger Leo Johansson.

Det var under Vätternrundan i år som Leo blev överraskad med stipendiet av Johan Olsson i Santanders monter.
– Vilken överraskning det var! Tiden efteråt har varit bra, träningsmässigt har det gått hur bra som helst under sommaren.

Varför tror du att just du fick stipendiet?
– Svår fråga. Men jag tror att Johan kunde känna igen sig själv mycket i mig. Vi har lite samma åkstil, med största styrkan i backarna. Jag är väldigt målinriktad precis som Johan, som jag tror att han kände igen sig i.

Hur viktig har Johan Olsson varit för dig under din karriär?
– Johan har varit väldigt viktig för mig. Jag har alltid varit imponerade över hans teknik, och försökt att efterlikna det ganska mycket i min egna träning. Han har också varit en stor idol ända sedan jag var liten, och är det fortfarande. Jag har alltid velat bli som Johan och nå samma framgång som han har gjort.

Hur hoppas du att Johan kunna hjälpa dig under säsongen?
– Jag har redan tagit hjälp utav honom! Bland annat gett mig sina bästa tips för att hålla sig frisk till de bästa styrkeövningarna. Det känns väldigt bra att ha tillgång till Johans mentorskap. Eftersom jag säkert kommer behöva ha hjälp med något som Johan säkert redan har stött på under sin karriär. Jag hoppas bland annat att han kommer kunna hjälpa mig med tekniktips. 

Framtiden
I år debuterar Leo i utmanarlaget, en ny träningsgrupp för åkare mellan 19-23 år. Han följer ett tufft träningsschema och drömmer stort, med ett starkt målfokus.

Vad drömmer du om?
- Jag hoppas att jag ska utvecklas mer inom min skidåkning, för att sedan vara med och utmana de bästa i världen! Drömmen är att en dag få stå högst upp på prispallen under ett olympiskt spel och världsmästerskap, avslutar Johansson.

Om stipendiet

Stipendiet Framtidens skidlöfte syftar till att ge lovande skidåkare chansen att satsa på en skidkarriär. Bakom stipendiet står Johan Olsson och Santander Consumer Bank. Den gemensamma visionen är att vara med och säkra återväxten inom svensk längdskidåkning.

Stipendiet delas ut till unga skidlöften, mellan 16 och 21 år som vill satsa på sin skidåkning och har passion och engagemang för sporten. I stipendiet ingår ett bidrag mellan 10 000 och 50 000 kronor samt mentorskap, träningstillfällen, föreläsningar och träffar.