Matz ”Kolis” Pettersson och Nisse Jansson i Manchester.

Vissa idéer är värda att förverkliga

Efter 60 år som Manchester United-fans blev idén verklighet. När vi kom i kontakt med berättelsen om Nisse och Kolis bultade vårt hjärta lite extra hårt. Vi tycker att vissa idéer är värda att förverkliga – därför ville vi ge Nisse och Kolis en överraskning de sent skulle glömma.

Se filmen om Nisse och Kolis.

För över 30 år sedan, år 1988, fick en liten fotbollsklubb i Mellansverige ett telefonsamtal – och inte vilket telefonsamtal som helst. I andra änden väntade en representant från fotbollsjätten Manchester United. Han frågar om de möjligtvis får komma till Laxå för att spela en träningsmatch. Laxå IFs svar lät sig inte dröja.

Klappat och klart. Den 6 augusti 1988 tog några av den tidens mest kända spelare inom brittisk fotboll sig an fotbollsplanen i Laxå, en match som Laxå IF aldrig kommer att glömma – trots att de förlorade med 0-4.

Bryan Robson på Ramundervallen 1988

Bryan Robson på Ramundervallen 1988.

Fotbollsföreningens kanslist Matz ”Kolis” Pettersson och hans vän Nisse Jansson, som på den tiden var Laxå IFs huvudtränare, visade sig nämligen vara passionerade Manchester United-fans. Än i dag återberättar de historien om Manchester United för nya besökare, spelare, vänner och bekanta. Den där sensommardagen, för mer än 30 år sedan var deras livs största ögonblick. Tills nu.

Illustration man i röd tröja som sparkar på en fotboll

Matz ”Kolis” Pettersson

Ålder: 71 år
Familj: Särbo och har en son, Niclas.

Matz "Kolis" Pettersson

Vad var det bästa med matchen 1988?

Det bästa var att det var Uniteds första besök i Sverige och att de då valde att spela mot "lilla" Laxå IF. Och det blev inte sämre av att de ställde upp med nära nog bästa laget och att de tog matchen på allvar!

Vad är ditt starkaste minne från Old Trafford? 

Så många minnen! Men att få gå ner på innerplan och få en pratstund med Bryan Robson var riktigt stort.

Vilken idé vill du förverkliga härnäst?

Tja, skulle väl kanske vara att återvända (!) till Old Trafford och försöka få till ett möte med Alex Ferguson.

Nisse Jansson

Ålder: 63 år
Familj: Gift med Mimmi, barnen Emma och Emil. Barnbarn Elliot, Liam, Julius och Love samt hunden Doris.

Nisse Jansson

Vad var det bästa med matchen 1988?

Upplevelsen att möta ett av dåtidens bästa klubblag, på Ramundervallen, var absolut det största man kunde uppleva. Både vägen fram, matchen och efterspelet blev en stor snackis! Att få sitta öga mot öga med Alex Ferguson och ha Bryan Robson till höger vid honnörsbordet under middagen var enormt häftigt.

Vad är ditt starkaste minne från Old Trafford? 

Det var känslan när vi kom till Old Trafford första dagen. Man hade byggt upp enorma förväntningar, men närvaron var större, och den växte för varje dag! När vi skulle lämna arenan några timmar efter matchens slut hade man ett flow som var obeskrivligt! I tankarna fanns Pallister, Robson, Santander, Colm, Matt.

Vilken idé vill du förverkliga härnäst?

Sedan 20 år tillbaka har jag en showgrupp (Janssons Frestelser). Jag skulle vilja uppleva lite av den känslan som jag hade utanför Old Trafford tillsammans med dem! Som okunnig på instrument har jag coachat gruppen genom tiden. Jag skulle vilja se dem på en stor scen någon gång innan jag inte orkar vara med längre. Samtidigt skulle jag vilja se mina barnbarns debutmatch i seniorverksamheten och att den långa filmen från England skulle visas som tv-reklam!

Illustration man i gul tröja som sparkar på en fotboll

Historien

Vi träffar Nisse och Kolis på hemmaplan i Laxå. Ramundervallen ekar tomt. Nisse och Kolis berättar entusiastiskt om matchen från 1988, då klubben fick finbesök hela vägen från England och Manchester.

Så mycket minnen, så mycket att berätta. Med en stor portion stolthet visar de bilder och filmer och delar sina minnen, i mun på varandra.

Laxå IF 1988.

Dagen efter bjuder vi med Nisse och Kolis på en resa, en resa de sent ska glömma - till Manchester och Old Trafford. De får gå en rundtur på denna anrika arena som ekar och även luktar historia lång väg. De besöker museet, omklädningsrum med spelarnas matchställ, går i spelargången och störst av allt – ut mot planen. Vilken känsla. Inte ett öga torrt.

Nästa dag är dagen med stort ”D”. Matchdag. Manchester United ska möta Manchester City i ett derby som klassats som ”årets match”. Samma morgon bestämmer sig Nisse för att föreviga denna resa – med en tatuering – självaste Manchester United emblemet på sin högra arm och besöker en lokal tatuerare.

Tatuerare fotar av Nisses tatuering av Manchester United-logotypen med sin mobil.

Nisse bestämmer sig för att göra en efterlängtad tatuering hos en lokal tatuerare i Manchester.

Nu närmar vi oss matchstart och vi har naturligtvis sett till att vi har gett dem bra platser. I halvlek ber vi Nisse och Kolis att följa med ner till ”pitch side”. Det är ytterst få förunnat. Särskilt under pågående match. 

Väl där nere står en välkänd herre vid namn… Bryan Robson. Det är ett stort möte. På kort tid hinner de knyta an till matchen i Laxå 1988, som Bryan minns att Manchester United vann med 4-0.

Matz ”Kolis” Pettersson, Bryan Robson och Nisse Larsson på pitch side.

Kolis, Bryan Robson och Nisse.

Mötet avslutas med att Bryan överlämnar en varsin matchtröja till Nisse och Kolis. På ryggtavlan, deras efternamn. Det är stort. Otroligt stort.

Väl ute ur arenan summerar Nisse och Kolis det hela med orden ”Det här går inte att jämföra med nånting. Det är det här som varit det stora. Det här är oslagbart”.  

Vi tycker att vissa idéer är värda att förverkliga

Vi på Santander vill inspirera och möjliggöra för människor att förverkliga sina idéer, eftersom vi tror att vissa idéer, när de realiseras, kan göra en verklig skillnad i människors liv.

Ibland väljer vi ut en idé, som förhoppningsvis kan inspirerar många fler. Vi är nordisk partner till Manchester United och såg möjligheten i att använda vårt partnerskap för att kunna ge Nisse och Kolis – Manchester United-fans sedan 60 år – chansen att få se en match på anrika Old Trafford i Manchester. Och inte nog med det – även få träffa en av deras största idoler från laget 1988.

En idé väl värd att förverkliga.