Bild på två män som åkt skidor

Två kompisar med ett gemensamt mål: Vasaloppet

Andreas Boivie och Daniel Niklasson – två kompisar från Båstad, som tidigare knappt stått på längdskidor, hade ett gemensamt mål att tillsammans genomföra Vasaloppet. Tack vare uppbackning från Santander Consumer Bank och Johan Olsson blev idén till verklighet första söndagen i mars 2017. Nio karga, långa och svettiga mil stod precis runt hörnet.

– Jag ville ha en rejäl utmaning och ett mål med träningen. Med en så tuff prövning som Vasaloppet måste man ha självdisciplin och pallra sig ur soffan för att träna, säger Andreas.

 • Namn: Andreas Boivie
 • Ålder: 40 år
 • Yrke: Säljare
 • Vasaloppets jobbigaste: De sista 62 kilometrarna (haha).

 • Namn: Daniel Niklasson
 • Ålder: 44 år
 • Yrke: Egenföretagare
 • Vasaloppets jobbigaste: 4-6 milen, i mitten av loppet. Ju närmare mål – desto lättare blev det.

Varken Andreas eller Daniel hade särskilt mycket erfarenhet av längdskidåkning, de hade åkt 4 respektive 9 mil totalt i sina liv. Utmaningen var ett faktum. I Båstad var det ont om snö och begränsade träningsmöjligheter.

Det gyllene tillfället dök upp – Santander Consumer Bank tävlade ut uppbackning inför valfritt klassikerlopp. Andreas och Daniel skickade in sin motivering, och kammade hem förstavinsten som bestod av ett träningsläger i Vemdalen. På plats för att coacha, peppa och instruera Båstadborna fanns ingen mindre än skidlegendaren och världsmästaren – Johan Olsson, som gav dem ett intensivt träningsschema. Under loppet fanns Santander Consumer Bank plats för att heja, stötta och videodokumentera utmaningen.

– Det var en himla tur att vi skickade in den där motiveringen till Santander. De tyckte kanske synd om oss, haha. Och Johans tekniktips gjorde susen! Utan dem hade det nog gått (mycket) sämre. Sen var det väldigt härligt att få dela hela upplevelsen tillsammans med en gammal vän, säger Daniel.

– Utan Johans hjälp hade vi nog tagit oss igenom Vasaloppet säkert 2-3 timmar långsammare, och jag hade förmodligen haft så ont överallt så jag aldrig hade gjort det igen (körde i år också). Men jag har fått blodad tand tack vare Santanders och Johan Olssons hjälp! avslutar Andreas.

Andreas bästa tips

 1. Träna mycket stakteknik.
 2. Kör längre sträckor än 10 km skidor som längst.
 3. Tejpa fötter och händer.

Daniels bästa tips

 1. Teknik.
 2. Teknik.
 3. Teknik.